FAQ / Veelgestelde vragen / Meer informatie


Algemeen

Heb je een vraag over verzending/ophalen, retour, levertijd of betaalwijze?

Kijk voor meer informatie hierover eerst op de pagina met Verkoopvoorwaarden. Voor verzending naar het buitenland, neem even contact met me op.

Is het serviesgoed vaatwasser-, magnetronbestendig?

Mijn serviesgoed is geschikt voor vaatwasser en magnetron, tenzij anders aangegeven in de productbeschrijving. Vaatwasmiddelen zijn natuurlijk wel agressiever dan handafwasmiddelen. Hoe milder, hoe langer het op z'n mooist blijft.

Over mijn keramiek

Ik gebruik steengoedklei voor mijn producten. Steengoedklei wordt op hogere temperatuur gebakken dan aardewerkklei waardoor het veel steviger en duurzamer is. In tegenstelling tot aardewerk zal hooggebakken steengoed geen vocht meer opnemen, zelfs niet op ongeglazuurde delen. 

 

Ik stook mijn producten twee maal. De eerste stook vindt plaats op circa 1000 graden Celsius. Hierna is het mogelijk om het glazuur aan te brengen en dan volgt de tweede stook op circa 1200-1240 graden Celsius. Door te bakken op deze hoge temperatuur ontstaat een zeer stevig en duurzaam product dat generaties mee kan gaan.

 

Elk product is volledig handgemaakt en dus uniek; afmeting, vorm, dikte en kleuren kunnen hierdoor onderling verschillen. Kleine imperfecties geven juist charme aan handgemaakt keramiek.

Zijn de kleuren in werkelijkheid exact hetzelfde als op mijn beeldscherm?

Kleuren in werkelijkheid kunnen afwijken van de kleuren op het beeldscherm. Dit is afhankelijk van je persoonlijke beeldscherminstellingen. Heb je iets online gezien en twijfel je over de kleur? Neem dan even contact met me op voor een afspraak om het keramiek in real life te bekijken.

Heb je een winkel of atelier waar ik langs kan komen?

Ik heb geen winkel, maar bestellingen ophalen in m'n pottery garage aan huis kan op afspraak. 

Duurzaamheid & keramiek

  Keramiek ontstaat door klei te bakken op zeer hoge temperatuur. Op die manier ontstaat een product vergelijkbaar met steen. Dit proces is onomkeerbaar, althans op korte termijn. Het duurt duizenden jaren voordat steen erodeert tot grind, zand en later weer tot klei. Bewust gebruik van grondstoffen én energie (een groot deel van m'n stroom wek ik op door middel van zonnepanelen) is dus ook bij het maken van keramiek van belang. Daar staat tegenover dat keramiek een zeer duurzaam materiaal is dat generaties lang mee kan gaan. Bij het ontwerpen en personaliseren van mijn keramiek probeer ik daarom 'tijdloos' te denken.

   

  Door keramiek, bijvoorbeeld een urn, heel prominent te voorzien van een naam wordt keramiek heel persoons- en tijdgebonden, maar juist daardoor minder geschikt voor volgende generaties. Ik kies er daarom liever voor om keramiek op een subtiele manier te personaliseren. Dit kan bijvoorbeeld door een naam te verwerken in een losse hanger of in de onderkant van het deksel. Hoe mooi is het dat diezelfde urn daardoor een tweede leven kan krijgen als decoratief object, vaas, kunstwerk, of als urn voor iemand anders? Ik werk ook graag met losse elementen (vergelijk een totempaal) zodat je eenvoudig een element weg kan nemen of kan toevoegen waardoor het keramiek multifunctioneel, tijdloos en generatie-overstijgend wordt. Keramiek kan ook door de gekozen vorm, kleur of het thema heel persoonlijk zijn, zelfs zonder dat er een naam in is verwerkt. Gepersonaliseerd én tijdloos! 

  Maatwerk keramiek

  Noot:  In 2024 neem ik beperkt opdrachten aan voor maatwerk keramiek / keramiek op bestelling.  Dit jaar ga ik gebruiken om 'vrij werk' te maken en te experimenteren met nieuwe producten, glazuren en technieken.

  Wat zijn de mogelijkheden mbt maatwerk keramiek?

  Ik neem (beperkt) opdrachten aan voor gepersonaliseerd/maatwerk keramiek. Wat kan ik voor je maken? Bijvoorbeeld:

  • een huwelijksgeschenk, zoals een unieke (fruit)schaal, een kleurrijke set kommen/schaaltjes of tapasset;
  • een geboortecadeau/kraamcadeau, bijvoorbeeld een wandhanger/muursieraad;
  • een afdruk in de klei van iemands lievelingsbloem, of een bloem uit trouwboeket/rouwboeket;
  • een inscriptie in keramiek van een betekenisvol gedicht;
  • een urn op maat van geglazuurd keramiek, een biologisch afbreekbare urn of een urn om zelf te beschilderen, 
  • een monumentje, gedenkobject of koestersteen van het crematiesteentje van een overledene;
  • (wand)decoratie/altaartje om iemand te gedenken met ruimte voor dierbare items zoals een mini-urn, sieraad, een kaars of bloem;
  • gedenkkeramiek, herinneringskeramiek, afscheidskeramiek, troostkeramiek, koestersteen, knuffelsteen;
  • herinneringendoosje/pot of sculptuur om dierbare spulletjes in te bewaren, zoals sieraden, foto's, lieve briefjes, een crematiesteentje of een mini urn;
  • een vaas of kaarshouder om stil te staan bij gedenkwaardige momenten;

  Of misschien heb jezelf een idee? Er is veel mogelijk, maar ik neem niet alle opdrachten aan:

  • Ik neem geen opdrachten aan om een exacte kopie te maken van reeds verkochte producten/oud werk. Iets maken in dezelfde stijl kan natuurlijk wel. De vorm, de afmeting, de kleur, de dikte, het patroon en het glazuur zullen elke keer net anders zijn. Dat is de kracht van handgemaakt keramiek. 
  • Ik neem geen opdrachten meer aan voor het maken van volledige serviezen, bordensets of geboorteserviesjes. Voor andere producten ben je welkom. 
  • Het maken van keramiek is voor mij een creatief proces, geen productieproces. Daarom vind ik het belangrijk dat een opdracht bij mij past en binnen m'n stijl van keramiek past, maatwerk binnen mijn stijl. Mijn creatieve energie stroomt het beste als ik een zekere mate van creatieve vrijheid heb. Pas dan komen de mooiste producten uit m'n handen. Opdrachten waarbij ik het gevoel heb niet voldoende ruimte te hebben om er mijn eigen stijl aan te geven, zal ik daarom niet aannemen. Kenmerkend voor mijn keramiek zijn organische vormen, kleurrijke glazuren en patronen/texturen. Bekijk voorbeelden in op m'n website en op Instagram.

  Ik wil graag iets laten maken in een bepaalde kleur. Kan dat?

  Een lang antwoord, maar bij werk in opdracht is het goed om wat meer te weten over mijn glazuren/kleuren:

   

  Bij maatwerk/gepersonaliseerde bestellingen stemmen we samen de gewenste kleurgroep(en) af, maar het uiteindelijke resultaat is nooit exact te voorspellen totdat het werk uit de oven is gekomen. Daarom is het goed om een zekere onbevangenheid hierin te hebben. Ik gebruik voornamelijk reactieve glazuren. Deze glazuren kenmerken zich door de levendigheid, een belangrijk kenmerk van mijn keramiek. Dit levendige effect ontstaat door het aanbrengen van diverse lagen glazuur van verschillende kleuren die elk op hun eigen manier reageren in de keramiekoven. Elke kleine aanpassing, bijvoorbeeld de manier en volgorde van aanbrengen van het glazuur, maar ook de temperatuur en de plaats in de oven, is van invloed op het eindresultaat van de kleur. Het reproduceren van een bepaalde kleur of een bepaald effect is dan ook niet altijd mogelijk. Ik experimenteer veel met glazuur en vanuit toevalligheden ontstaan vaak de mooiste kleureffecten. Voor mij is dat verrassende effect juist het magische van keramiek maken. Deze onvoorspelbaarheid hoort bij mijn handgemaakte keramiek en daarmee onderscheidt het zich van fabrieksmatig gemaakt keramiek. 

   

  Wat is de levertijd bij maatwerk keramiek?

  Houd rekening met een levertijd van minimaal 4 weken (soms korter, meestal langer). Informeer naar de actuele levertijd.

  Minimum orderbedrag

  Bij gepersonaliseerd keramiek/maatwerk keramiek hanteer ik een minimum orderbedrag van € 75,-. 

  Staat je vraag er niet tussen? Neem contact met me op.